De Tuin
Al jarenlang wordt er groente geteeld op de akkers van de Baankreis.
Met de huidige eigenaren erbij is het de 4e generatie al die hier de grond bewerkt.
Het ene jaar met meer en het andere jaar met minder succes. Voor de huidige eigenaren, Maaike en Pieter, was de combinatie met de ecologische camping “de Baankreis” sinds de corona, eigenlijk te veel van het goede om alles optimaal te kunnen doen.
In oktober 2022 is er een nieuwe tuinder gevonden, die bereid is om de grond te pachten en daarmee een nieuwe stap zet naar een zgn. CSA-tuin (Community Supported Agriculture) oftewel een gemeenschapstuin. Tuinderij de Baankreis zal daardoor een zelfpluktuin worden, aangevuld met groente-abonnementen. Ook zullen er mogelijkheden komen dat campinggasten ook kunnen aansluiten ten tijde van hun aanwezigheid op camping de Baankreis.
Een CSA-tuin doe je samen. CSA boeren/tuinders en CSA leden gaan een partnerschap aan waarbij de leden zich voor een langere tijd verbinden aan het afnemen van de producten die de boer/tuinder teelt. Verantwoordelijkheden, risico’s en opbrengsten van het bedrijf worden gedeeld. In Nederland wordt deze vorm van landbouw ook wel gemeenschapslandbouw of pergola-landbouw genoemd. Als lid van zo’n CSA weet je precies waar je eten vandaan komt. En je bouwt mee aan een duurzaam voedselsysteem. In deze vorm van landbouw gaat het niet alleen om voedselproductie. Het gaat ook om het creëren van een gemeenschap van mensen die graag op de tuin komen om kraakverse groenten te oogsten.
Trefwoorden zijn dan ook: milieuvriendelijk, sociaal, solidair en vertrouwen.
Je kunt lid worden van de tuinderij door middel van het kopen van een oogstaandeel voor de zelfpluktuin. Dit kan aan het begin van het seizoen, maar later insteken kan natuurlijk ook. Het seizoen duurt minimaal zo’n 26 weken: vanaf begin mei, als het weer meewerkt, tot ver in de herfst. Wat daarna nog op het land staat zoals boerenkool, spruiten, veldsla en wortelen o.a. kunnen blijven worden geoogst totdat dit ook op is. Omdat 2023 een pioniersjaar is, is er begonnen met een kleine groep oogstdeelnemers (55 monden). Dit om elkaar te leren kennen en ook omdat er nog geen duidelijkheid was wat er, i.v.m. de weersomstandigheden, kwaliteit van de grond etc. aan oogst kan worden binnen gehaald. Nu achteraf kan er geconcludeerd worden dat, op wat kleine misoogsten na en af en toe tekorten van enkele groenten, de oogst redelijk was. Een reden ook om de groep uit te breiden in seizoen 2024 met o.a. de mensen op de wachtlijst.
De tuinder zorgt, met eventueel hulp van oogstaandeelhouders, voor de teelt van de groenten. De oogstaandeelhouders kunnen de hele week door de tuin bezoeken om te komen oogsten voor hun eigen huishouden. Dat zal in het begin van het seizoen beperkt zijn (5-6 soorten), maar in het hoogseizoen wel 20-25 soorten groenten.
In de tuin (van ongeveer een ½ ha) wordt aan de hand van de principes van de biologische tuinbouw gewerkt. De basisgedachte is dat je het bodemleven op een duurzame manier verzorgt zodat de natuurlijke balans niet verstoord wordt. De bodem wordt met compost gevoed. Deze compost versterkt het bodemleven. Het bodemleven bestaat uit o.a. diertjes, schimmels en bacteriën die de compost omzetten in bruikbare voedingsstoffen voor de gewassen. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden hier niet gebruikt. Daarnaast is de vruchtwisseling (het laten rouleren van de diverse gewassen) een belangrijke factor in het gezond houden van de grond. Bij deze tuin worden de seizoenen gevolgd en worden de natuurlijke lokale omstandigheden gerespecteerd.
Er zullen meer dan 30 soorten groenten worden geteeld. Van blad- en stengelgewassen zoals diverse soorten sla, spinazie, raapsteel en snijbiet. Wortel- en knolgewassen als bieten, radijsjes, rammenas, uien en wortelen. Peulvruchten zoals meerdere soorten sperziebonen, stoksnijbonen, peultjes, kapucijners, tuinbonen en natuurlijk de vruchtgewassen zoals courgette, pompoenen, tomaten, komkommers en paprika’s. Ook zullen er meerdere soorten aardappelen geteeld worden. Daarnaast als aanvulling nog diverse soorten kruiden.
Zoals iedereen weet is er altijd veel te doen op een tuin. Daarom zijn meewerkende handen altijd welkom, want de tuin is en blijft voornamelijk handenwerk.
Als iemand zich als vrijwilliger wil aanmelden neem dan gerust contact op met de tuinder Freek te Brinke (tuinderijdebaankreis@gmail.com of bel 06 14 61 79 40)
Op de website is verder alle informatie te zien die van belang is, zoals de prijzen, teeltmethode, huis(tuin)regels etc. Ook voor verder informatie kan men daarvoor terecht op bovenstaande mailadres of telefoonnummer.
De tuin is gelegen op het Landgoed de Baankreis aan de Hogenkampsweg 3 in Almen, bij camping de Baankreis.