Jaarverslag tuinderij de Baankreis 2023

Ik blik met veel plezier terug op het afgelopen tuinseizoen, ondanks dat lang niet alles goed ging en er ook wel eens een oogst mislukte of dat de oogst beperkt was.

Zo waren er de nachtvorsten in het begin van het seizoen die voor koudestress zorgden bij de raapstelen en spinazie, met als gevolg de bloei van deze planten en ze niet meer geoogst konden worden.

Toen daarna de jonge koolplanten op het land stonden werden deze rap ontdekt door de hazen en daar zijn ze niet vies van bleek al snel. Ook vraat in de radijs, rettich en de meiraapjes liet de oogst tegenvallen.

En toen viel er ook 6 weken lang geen druppel regen…! En wat er daarna gebeurde weten we allemaal nog tot op de dag van vandaag: regen, veel regen… een record hoeveelheid zelfs!

Verder wilden de bieten echt niet groeien dit jaar. Op meerdere plekken viel dit enorm tegen en zelfs een rij in de kas (waar de bloemkolen, spitskolen, radijs, raapstelen, spinazie, paksoi en de worteltjes het heel goed deden) wilden de bietjes niet groeien. Dit bleek trouwens bij meer csa-tuinen het geval te zijn geweest.

Maar ook de suikermais leverde niet op waar ik op gehoopt had. En daarnaast zorgde de vele regen in juli en augustus dat tomaten, paprika’s, komkommers en pepers in de volle grond al snel het loodje legden. Van deze planten is bekend dat ze veel warmte nodig hebben en het liefst geen hemelwater.

Gelukkig waren er wel goede oogsten. De zomersla, de raapstelen in de zomer, de sperziebonen, tuinbonen, de peultjes, de spekbonen, uien, koolrabi’s, pompoenen, courgettes, wortelen en ook de tomaten in de kas deden het goed. Ook de boerenkool deed het goed en zag er mooi uit in het najaar. En iedereen heeft ook kunnen zien dat in dit groeizame seizoen het onkruid ook welig tierde. De onkruiddruk is erg groot in de tuin en daar heb ik me wel op verkeken. Dat kost menig uurtje schoffelen en wieden. De opbrengst van de aardappelen was goed alleen waren ze wat aan de kleine kant.

Voor mij was het ook wel een beetje uitvinden hoe en wat en hoeveel ik moest zetten/zaaien. Wat dat betreft was het een goed leerjaar! De teelt in de kas, voordat de tomaten erin gingen, was een experiment en dat is wel erg geslaagd te noemen. Het nadeel is wel dat je daar niet zoveel planten in kwijt kunt.

In september en oktober zijn er veel bedden in gezaaid met groenbemesters. Daarnaast zijn er diverse bedden en stukken land afgedekt om het onkruid te verstikken zodat in het voorjaar de grond makkelijker schoon te maken is. Ook veel paden tussen de bedden zijn bedekt met houtsnippers om het onkruid in het komende seizoen een beetje in toom te kunnen houden.

De hoeveelheid arbeid op het land was meer dan ik van te voren heb kunnen inschatten en ondanks de nodige hulp van enkele oogstaandeelhouders, vrijwilligers en vrienden hebben we het redelijk onder controle kunnen houden. De regen in de zomer heeft de groei van onkruid natuurlijk ook wel bevorderd maar er ook voor gezorgd dat het oogstseizoen langer duurde dan voorzien was. Begin november heb ik zelf de laatste boontjes kunnen oogsten.

Ik heb genoten van jullie enthousiasme en dat gaf me steeds weer energie. En ook het oogstfeest was zeer geslaagd te noemen!

In januari beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Inkopen van de groentezaden en het pootgoed, het indelen van de vruchtwisselingsvakken, het plannen van de teelt in de grote en kleine kas en dan vanaf februari gaan de eerste zaden de grond in en start ook het voorzaaien van veel groente in zaaitrays.

Op het land worden dan langzamerhand de bedden weer schoongemaakt en gaat er compost/mest op. Verder hoop ik in dit nieuwe seizoen om het achterste deel van het land zoveel mogelijk ook in gebruik te kunnen nemen. Dat al nog wel een klus worden…

Het afgelopen seizoen was een pilotjaar. Wat lukt me wel en wat lukt me niet? Wat levert de grond op en wat doet het weer? Hoelang duurt het oogstseizoen? Daarnaast is een moestuin van 200 m² is anders dan een halve ha. Iets wat wel bekend is natuurlijk, maar soms kun je overmoedig zijn…

Ik heb menig uur op de tuin doorgebracht en vond het leuk om te doen, ook al waren er natuurlijk tegenvallers. Het was een uitdaging en door het enthousiasme van de oogstdeelnemers en bezoekers werd die uitdaging alleen maar groter. En mag ik best concluderen dat dit eerste seizoen geslaagd genoemd kan worden.

Het komende seizoen zullen er wat dingen worden aangepast. Omdat het een pilotjaar was heb ik bewust gekozen voor een soort basis-teelt van groente. Dit jaar zullen, ook op verzoek, wat nieuwe producten worden geteeld zoals zoete bataat (best spannend, maar moet lukken), meer paprika’s, aubergines en ook bijv. de flespompoen (Butternut).

Daarnaast hebben Maaike en Pieter gevraagd of de tuin de verkoop van groente aan de kampeerders wil gaan doen. Zij hadden altijd wat verse producten in hun winkel maar willen dit afstoten.

Dus van alles zal veel meer geteeld, gezaaid en geplant gaan worden.

Ook de beregening, nu nog met de hand, wordt het komende seizoen met sectorsproeiers gedaan.

Omdat 2023 een pilotjaar was heb ik de abonnementsprijzen bewust laag gehouden. Deze zullen wat worden verhoogd. Ik wil bewust niet naar de “solidaire betaling” zoals op veel tuinen afgelopen jaar is ingevoerd. (Een betaling op basis van de hoeveelheid uren die de tuinder maakt op basis van het minimumloon en afhankelijk van het inkomen van de oogstaandeelhouders.) Omdat ik zelf vind dat de tuin nog in een “beginstadium” verkeert, ik mezelf absoluut geen professionele tuinder vind en daarnaast een beperkt assortiment aanbiedt met eigenlijk alleen een basispakket groente (geen bloemen en zeer beperkt klein fruit) kies ik wel voor een verhoging van het abonnementsgeld, maar ook voor een uitbreiding van het ledenbestand. Daarnaast vind ik dat voor iedereen de tuin toegankelijk moet zijn. Op dit moment is er een hele wachtlijst met nieuwe deelnemers.

De nieuwe bedragen zullen in januari op de website komen te staan.

Eind januari krijgt iedereen een schrijven over het “lidmaatschap” voor het komende seizoen.

Verder wens ik iedereen een gelukkig, gezond en groenterijk jaar toe en hopelijk zie ik jullie dit jaar allemaal weer op de tuin!

Met groet,

Freek